Dysfagietherapie
Wat is dysfagietherapie?
Dysfagietherapie richt zich op de behandeling van slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd. Slikproblemen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals neurologische aandoeningen, spierzwakte, hoofd-halstumoren of na een operatie. Het doel van dysfagietherapie is om de slikfunctie te verbeteren en om ervoor te zorgen dat eten en drinken weer veilig en comfortabel verloopt.
Hoe werkt dysfagietherapie?
1. Logopedisch onderzoek
Eerst voert de logopedist een grondig onderzoek uit om de ernst en oorzaak van de slikproblemen te bepalen. Dit kan onder meer inhouden dat er gekeken wordt naar de bezenuwing, kracht en coördinatie van de spieren in de mond en keel tijdens het slikken.
2. Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken (FEES)
Indien het logopedisch onderzoek een slikprobleem aantoont wordt de cliënt bijna altijd doorverwezen naar een NKO-arts om een FEES-onderzoek te laten uitvoeren in het bijzijn van de logopedist. Tijdens dit onderzoek brengt de NKO-arts een dun flexibel slangetje met camera (endoscoop) via uw neus naar de keel, waarna hij samen met de logopedist uw mondholte, keel, stembanden en strottenhoofd kan bekijken tijdens het doorslikken van vloeistoffen, yoghurt en vast voedsel. Op deze manier wordt bekeken of u zich verslikt, of er voedsel in de keelholte achterblijft en in welke houding het slikken het beste gaat. Bovendien is dit onderzoek meestal noodzakelijk voor terugbetaling van de dysfagietherapie.
3. Behandelplan op maat
Op basis van het logopedisch onderzoek en de FEES wordt een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de cliënt. Dit plan kan bestaan uit verschillende oefeningen en compensatietechnieken.
4. Oefeningen
De therapie omvat oefeningen die de spieren in de mond en keel versterken en de coördinatie ervan verbeteren. Dit helpt om het slikken efficiënter en veiliger te maken.
5. Aanpassingen in voeding
Wanneer het slikken van normale voeding en dranken onvoldoende veilig verloopt adviseert de logopedist eveneens om de consistentie van het voedsel en de dranken (tijdelijk) aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat voedsel gepureerd moet worden of dat dranken ingedikt moeten worden om het slikken makkelijker en veiliger te laten verlopen.
6. Training en educatie
Tot slot leert de logopedist de cliënt en diens familie veilige sliktechnieken aan en geeft hij tips om de slikproblemen thuis beter te beheren. Dit kan ook inhouden dat er nieuwe eet- en drinkhoudingen worden aangeleerd.
Waarom is dysfagietherapie belangrijk?
Effectieve dysfagietherapie kan het risico op verslikken en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen, zoals longontsteking, verminderen. Daarnaast draagt het bij aan het herstel en behoud van een zo normaal mogelijke eet- en drinkgewoonte, wat de algehele levenskwaliteit verbetert.